AraWhatsApp
WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp İletişim
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
+90 543 670 08 76​⁠​

Sosyal Medyada Biz}

Argon Kaynak

Argon kaynağı teknik literatürde TİG (tungsten inert gas) kaynağı diye geçer. Tungsten wolfram diye de bilinen bir metaldir. Çok yüksek sıcaklıklarda erimesi ile ünlüdür. Elektrot olarak tungsten elektrot kullanılır. inert gaz ise başka bir elementle bileşik oluşturmayan gazları kapsar. Argon kaynağında inert gas olarak argon gazı ve bazen azot gazı kullanıldığı için argon kaynağı diye isimlendirilir. Bu kaynak türünde kaynak arkının oluştuğu bölge argon gazı ile korunur ve bu gaz ortamında kaynak işlemi gerçekleşir. Özellikle çelik ve krom nikel alaşımlarında son derece başarılıdır.

Argon Kaynağının Üstünlükleri :

  • Normal bir elektrik kaynağında elektrot ile şase-kaynaklanan yüzey arasında hava bulunur. Elektrik akımı ile ergiyip şaseye doğru hareket eden erimiş elektrot parçaları (kaynak dikişini oluşturan parçalar) yüksek ısınında etkisi ile hava ile birleşip oksitlenir. Bu nedenle çok çapak oluşturur. Bu oksitlenme kaynak kalitesini düşürür. Argon kaynağında ise elektrot ve çevresine argon gazından bir koruma olduğu için oksitlenme olmaz. Bu nedenle argon kaynağı kaynaklanan metallerde paslanma olmadığı takdirde çapak oluşturmaz.
  • Dolgu malzemesinden bağımsızdır.
  • Normal elektrik kaynağında kaynak yapılan bölge ile kaynak alanını çevreleyen bölge arasında çok yüksek ısı farkı vardır. Bu ısı farkı kaynağa başlanması ile ani bir şekilde maksimum yaparken kaynak bitiminde hızla soğur. Bu yüksek ısıl farklılıklar ve değişimler metal üzerinde çeşitli yüzey gerilimleri oluşmasına neden olur. Bu durum hem kaynak bölgesinde hemde bizzat dikişte mukavemeti düşürür ,kılcal çatlaklara neden olur. Argon kaynağında kaynak alanına argon gazı verilmesi bir tür sera etkisine neden olarak metalin ani soğumasını önler ve termal gerilimleri atmasına yardım eder. Bu nedenle kaynaklanan metalin özellikleri kaynak ile daha az bozulur.
  • Elektrik kaynağında ısı en fazla 1600 dereceye kadar çıkarken argon kaynağında 3300 dereceye kadar yükselebilir. Bu nedenle elektrik kaynağının eritemeyeceği tungten gibi bir elektrot argon kaynağında kullanılabilirdir. Çok daha dayanıklı elektrotler daha sağlam dikiş sağlamaktadır.
  • Argon kaynağında azot gazınında kullanılması kaynak kalitesini dahada artırır. Özellikle borularda kullanıldığında dışarıdan çekilen kaynak borunun içinede nufuz ederek içtende kaynaklar.

Özetle argon kaynağı piyasanın en kaliteli kaynak türlerindendir. Sızdırmazlık özelliği çok yüksektir. Ancak son derece ustalık isteyen bir kaynak türüdür.

Argon Kaynağına Başlamadan Bilinmesi Gerekenler :

  • Argon kaynağından çıkan ışık elektrik kaynağı ve diğer pek çok kaynak türünden daha zararlıdır. Bu nedenle gözlerinizi çok iyi koruyun. Normal kaynak camlarının renk tonları vardır. Uygun tonda cam kullanın. Ellerinizi dahi kaynak ışığından korumanızı öneririz zira bu ışıma cilt kanserine neden olabilir. Gözlük olarak elektronik başlıklı gözlükleri kullanmanızda fayda var. Zaten kaynak yaparken iki elinizde dolu olacak ,yani gözlüğü tutamayacağınız için mecburen başlıklı bir gözlük gerekiyor. Elektronik gözlükler kaynağa başladığınızda devreye girer ve kaynağı kestiğiniz anda normal renksiz cam gibi görüntü verir. Elektronik gözlüğün açık olduğundan emin olun. Açık olduğunu anlamak için bir florasana bakmanız yeterli ,florasanın ışığını görmüyorsanız gözlük açıktır.
  • Argon kaynağı sağlık açısından diğer kaynak türlerinden daha zararlıdır. Kapalı alanda kaynak yapmamaya çalışın. Havalandırmaya çok önem verin. Kaynak gazını solumayın.
  • Argon kaynağı ustalık isteyen bir iştir. Sabırla el becerisi geliştirmeye çalışın. Beceremiyorum diye yılmayın.
  • Argon kaynağında argon tüpünün içeri alev alma riski yoktur (asetilen kaynağında olduğu gibi). Bu nedenle tüp tam bitene kadar kullanabilirsiniz.
  • Argon DC kaynağında + elektrot ucunun sivri olmasına dikkat edin. Kalem gibi sivri olmalıdır. Yoksa düzgün dikiş oluşturamayacağınız gibi elektrotu metale yapıştırırsınız. AC kaynakta ise yuvarlak uç iyidir.
  • Kaynaklanacak metellerin pas boya gibi yabancı maddelerden iyice temizleyin.
  • Aliminyum ,Magnezyum ve alaşımları AC ,diğer metaller ,çelik türleri DC akım ile kaynatılır.
10 Haziran 2017
2.281 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN


ARGİŞ BİLİŞİM