AraWhatsApp
WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp İletişim
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
+90 543 670 08 76​⁠​

Sosyal Medyada Biz}

Eskişehir Pencere Korkuluğu

Pencere Korkuluğu

Ferforje pencere korkuluğu: Yapıları aydınlatmak, havalandırmak amacıyla yapılan açıklıklara pencere denir. Pencerelerde güvenlik ve estetik amaçlı olarak demirden yapılmış şebekeler ferforje pencere korkuluk, parmaklık veya kafes olarakta adlandırılır.Madeni şebekeler , yaygın olarak  demir, tunç ve pirinçten olup, dövme ve dökme teknikleriyle biçimlendirilmiştir. dövülerek biçimlendirilen   demir parçaları, şerit, çubuk yüzeyler halindeki motifleri birbirine bağlamak için  yaygın olarak perçin, kaynak ve halkalarla birleştirme   yöntemleri bir çok örnekte karşımıza çıkmaktadır.

Ferforje içerisinde geometrik formların kullanılması analitik bir düşünme sürecinin ürünüdür.

Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı sanat akımı Art Nouveau.

Demirin Süslemecilikte kullanımı başlangıçta dini yapılarda daha fazla yer bulmuş zamanla üretimin kolaylaşması, biçimlendirme tekniklerindeki gelişmeler demir süsleme örneklerinin de artmasına yol açmıştır. Kütük halindeki demirin sıcak dövülerek kesitinin inceltilmesiyle levha haline getirilmesi beraberinde süsleme işlerinin formlarında, çeşitliliğinde ve birleştirme tekniklerinde değişiklikler oluşmasına yol açmıştır. Çeşitli bitkisel motiflerden esinlenerek kalıpta dövme yardımıyla yapılan süslemeler demirciliğinin başlangıcı olarak da görülmektedir Süsleme demirciliği alanında dökme demir elemanlar ilk kez 18. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Döküm tekniği, dövme yöntemine göre daha kolay olması nedeniyle dökme demir kapı ve parmaklık üretiminde bu teknikten oldukça yararlanılmıştır.

Batı dünyasında kilise, katedral ve şatoların Osmanlılarda da genellikle saray, kasır ve köşk gibi yapıların bahçe kapıları ve bahçe parmaklıkları çoğunlukla dökme demirden yapılmıştır. Gösterişli ve süslü bir karakter taşıyan bu döküm elemanlar, batıdaki çeşitli mimari üslupların Osmanlı topraklarına girmesiyle organik ve kıvrımlı formlardan daha basit olanlara kadar bir geniş çeşitlilik gösterirler Bunun yanında özellikle konut türü yığma yapıların giriş ve bahçe kapıları ile merdiven tırabzanları ve diğer yerlerinde dövme tekniği ile yapılmış demir kapıların ve parmaklıkların kullanımının yaygınlaşması yine 19. yüzyıldan sonra olmuştur. Burada düz ve kıvrık formdaki demir çubukların birbirlerine birleştirilmeleri, perçinleme ve bilezik ile bağlama şeklinde yapılmıştır. Bu gibi döküm kapılar yanında, 15. yüzyıla tarihlenen Osmanlı dönemine ait bazı yapılarda dövme yöntemi ile yapılmış kapı örnekleri de bulunmaktadır Demir Kapılar ve Parmaklıklar Tarihi yapılarda demir malzemenin bir başka kullanım şekli de kafes, korkuluk ve parmaklık ile yine demirden yapılmış döküm ve dövme kapılar gibi çeşitli demir işlerini kapsamaktadır.

09 Haziran 2017
2.633 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN


ARGİŞ BİLİŞİM